Ät rätt under graviditeten

När man blir gravid är det extra viktigt att äta rätt eftersom fostret får i sig delar av den näring du stoppar i kroppen. För de flesta innebär det inga större förändringar, men det finns vissa livsmedel som är skadliga under en graviditet och som bör undvikas helt eller ätas sparsamt.

Att du äter för två när du är gravid är en sanning med modifikation. I regel behöver du inte äta mycket mer än vad du redan gör. I början av graviditeten krävs det i princip inget extra och senare kan det räcka med ett extra mellanmål för att täcka energibehovet. För vissa kan det dock vara bra med rätt kosttillskott för att täcka extra behov av exempelvis järn och fosfor eller sådant du inte får i dig genom din vanliga diet. Om du tror du behöver tillskott så prata med din barnmorska.

”Undvik att dricka alkohol och minska på intaget av koffein till max 200 milligram per dag.”

Undvik viss mat

Vissa livsmedel kan vara skadliga för fostret. Undvik att dricka alkohol och minska på intaget av koffein till max 200 milligram per dag. Se alltid till att kött och kyckling är vällagat för att undvika farliga bakterier och håll en god hygien i köket. Vissa fisksorter så som strömming och tonfisk kan innehålla miljögifter och ska därför ätas väldigt sparsamt, helst bara 2-3 gånger per år. Fisk överlag innehåller dock D-vitamin, jod och omega 3-fetter vilket är väldigt bra att få i sig under en graviditet. Så undvik inte all fisk utan se till att äta bra fisk så som odlad lax, torsk eller alaska pollock.