Med barnen i vildmarken

Många vill ta med barnen ut i svampskogen, på fjället eller kanske ut i skärgården. Det här är för det mesta inga problem, så länge som man har bra utrustning.

Exakt vad man behöver beror på barnets eller barnens ålder, samt på vilken aktivitet det handlar om. Ska man bara bege sig ut i skogen för att plocka svamp räcker det med en bärstol.

Bärstol

Om man ger sig ut i skogen med barn under tre år bör man ha en bärstol att bära dem i när de blir trötta. En bärstol liknar en ryggsäck, med skillnaden att ett barn ska sitta i den. Många tillverkare av ryggsäckar, som Haglöfs, Osprey, Deuter och Bergans, har bärstolar i sitt sortiment.

Precis som när det gäller ryggsäckar finns det nästan ingen övre gräns för hur mycket en bärstol kan kosta. Därför bör man fundera över vilka behov man har. Det finns stolar som mest är tänkta att fungera som komplement till barnvagnar, och användas i affären, på museum etc. Och sedan finns det avancerade varianter, som fungerar bra på fjällvandringar och andra mer krävande aktiviteter. De senare kan ofta kompletteras med solskydd, nack- och hakstöd och annat som gör färden mer behaglig för barnet.

Sovsäck

En sovsäck för barn är egentligen en vanlig sovsäck, bara i mindre format. Men det finns tillverkare som tänker till, och bjuder på extra funktioner anpassade specifikt för barn. Deuter har en modell som heter Dreamland, med dubbla bottnar. Det gör att man kan öppna den övre botten när barnet har växt ur den delen, och vips finns det plats för fötterna under ytterligare en tid, i den nedre delen av säcken.

Men kläderna då?

Behöver barn speciella friluftskläder? Allt fler tillverkare har idag barnkläder i sitt sortiment. Många tillverkare av barnkläder, som Polarn och Pyret, har också plagg som dunjackor och fleecetröjor i sina butiker. Den som brukar handla nya kläder till sina barn har troligen redan allt som behövs hemma i garderoben: dagens barnkläder är slitstarka, andas bra och fungerar bra vid såväl lek som vid friluftsaktiviteter.

Om man däremot mest har ärvt barnkläderna, eller köpt dem begagnade, är de kanske mindre anpassade för fjället eller skogen. Som tur är går det att hitta även friluftskläder för barn begagnade.