Ta körkort som förälder

Att ta körkort kan vara en långdragen och kostsam affär. Å andra sidan är fördelarna med det förtjänade körkortet många. Hur ska man få tid och råd att ta körkort som heltidsarbetande förälder? Alla har olika förutsättningar, men vi kommer med lite enkla tips man kan tänka på för att göra tiden så effektivt fördelad som möjligt!

Kanske har du och din partner tillsammans sparat ihop en buffert för att gå på körlektioner, eller tänker ni gå den riskabla vägen och låta den ena handleda den andra och köra privat? Många upplever att privatkörning med sin partner är jobbigt eftersom man utsätts för irriterande moment, vilket ger upphov till en del bråk. Har man möjlighet är det dock bra om man får ihop lite körtimmar mellan körlektionerna. Du kan också ladda ner en app för att träna teori, så att det inte blir extra svårt att ta teoriprov sedan.

Ha med teorin från början

Många brukar börja med att övningsköra och väntar med teorin tills det är dags att boka teoriprov. Förmodligen är det ett okej gångbart projekt, men kommer kräva mer av dig än om du tar teorin i etapper. Det bästa är om du kan börja med teori så snart som möjligt. Då kan du nämligen träna teorin även bakom ratten. Handledaren och du har ett gemensamt språk och du känner till begreppen högerregeln, huvudled, cirkulationsplats och så vidare. Du kommer också behöva ta Riskettan och Risktvåan. Riskettan kan du ta när du vill, den räcker i fem år. Risktvåan är bra om du väntar tills du har lite körvana, eftersom du ska träna på att köra på en halkbana då.

Att plugga teorin gör man alltså både hemma i soffan men också ute i trafiken. Var en frågvis elev och ställ de frågor som din lärare inte spontant berättar för dig. Diskutera situationer och försök få en förståelse för hur teoriprovet är upplagt.

Försök övningsköra ofta

Det är svårt att få tiden att räcka till. Välj en trafikskola som har möjlighet att lägga flexibla tider! Vissa erbjuder till exempel körlektioner på helger, tidiga morgnar och senare kvällar. Se till att prata med din chef: berätta att du tänker övningsköra och skulle vilja lägga en timme i veckan åt det. Kanske kan ni komma överens om att du tar igen den oarbetade tiden hemma på kvällen. Din arbetsgivare har säkert ett visst intresse av att du tar körkort också. Vem vet, kanske har du en schysst chef som låter dig ta den tiden.

Har du någon att övningsköra med privat är det bra. Kom ihåg att ni då båda måste gå på den tre timmar långa handledarutbildningen. Många tycker det känns onödigt att ta den, men tar ni den inte kommer den du övningskör med privat förlora körkortet vid kontroll. Handledarutbildningen finns där för nollvisionen (läs mer om den här).

Sist men inte minst: se upp för olagliga körskolor! Läs mer om de ökade siffrorna i SVT.