Lär ditt barn köra bil

Har du en tonåring hemma som vill ta körkort direkt när han eller hon fyller 18 år? Då är det dags att börja övningsköra på en gång – förutsatt att du oh ditt barn uppfyller de krav som Transportstyrelsen ställer förstås.

Att ta körkort som förälder kräver en hel del, men att hjälpa sin tonåring att börja ta vägen mot körkortet kan kräva ännu lite till. Först och främst behöver ni säkerställa att ni bägge två uppfyller de krav som Transportstyrelsen ställer på både dig som handledare och på tonåringen som ska övningsköra. Har ni säkerställt att alla papper är i ordning? För att du ska få vara handledare krävs bland annat följande enligt Transportstyrelsens hemsida:

  • Du måste vara minst 24 år gammal.
  • Personen du övningskör med måste ha ett giltigt körkortstillstånd.
  • Ni har gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren
  • Du själv har ett giltigt svensk körkort eller ett giltigt körkort från annat EES-land.

Bra att veta

Något som kan vara bra att veta är att det handledarbevis du får när du uppfyller alla Transportstyrelsens krav är giltigt i fem år så länge ditt körkort inte blir inkallat. Efter fem år behöver du göra en ny ansökan och om personen du övningskör med måste förnya sitt körkortstillstånd med dina fem år inte är slut än behöver du inte ansöka på nytt.

Så ansöker du om handledartillstånd

Det är enkelt att ansöka om handeldartillstånd. Allt du behöver göra är att kolla upp så du uppfyller Transportstyrelsen krav och sedan bara logga in på nätet och ansöka online. Med andra ord är det bara att du fyller i dina korrekta personuppgifter och allt annat som efterfrågas i det digitala formuläret och sedan skickar du in det. Svar på om du godkänns eller inte lämnas så fort din ansökan behandlats. Svårare än så är det inte!