Nyblivna föräldrar i chock?

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan hålla ett barnkalas i mindre format, i dag skriver vi i stället om hur det kan upplevas att bli förälder för första gången.

adoptionsportalen.seI en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om hur det kan kännas att helt plötsligt, från en dag till en annan, vara förälder. För en hel del kan det nog i början kännas ganska chockartat tiden efter förlossningen. Ens vänner och ens intressen förändras för en, rycks bort är en annan formulering. Något som många nyblivna föräldrar kanske inte är riktigt är medvetna om. En del pappor behöver dessutom också få samtala med en sköterska på barnavårdscentralen om hur de mår och hur de upplever den stora omställningen att faktiskt bli förälder – men det fokuseras det inte alls på.

I samma artikel kan vi läsa att många nya föräldrar ser det som överraskande att det inte pratas och informeras mer om hur jobbigt det är att vara förälder, särskilt omställningen. Men med sociala medier där ständigt positiva gullbilder postas är det kanske inte riktigt okej normmässigt att tala om sådana saker.

Motridiga känslor och identitetskris som ny förälder?

Motstridiga känslor kring hur det är att bli förälder är kanske inte så ovanligt, även om det konstigt nog inte talas om så mycket i vårt på många sätt censurerade samhälle. Att det vidare kan uppstå en identitetskris kan man kanske ta upp på såväl mödravård som barnhälsovård, särskilt med nyblivna föräldrar som upplever den första tiden som väldigt omvälvande och, i vissa avseenden, väldigt jobbig. Det ligger ju en slags förväntan på en att bli en lyckad och lycklig, lugn förälder. Men det är ibland långt från sanningen, och känslan av misslyckande (eller rädslan för denna) kanske kan vara en stor orsak till både ångest och annan psykisk ohälsa. Det pratas det kanske inte heller så mycket om, eller i alla fall inte lika mycket som det skulle behövas.

Men som blivande förälder är det nog ett handfast tips att fråga andra som är småbarnsföräldrar hur den första tiden känns, de har den kanske fortfarande i färskt (och smärtsamt?) minne. Sedan gäller det hur man själv väljer att förbereda sig, med kurser hos barnmorskor, genomläsning av babyböcker och tittande på olika informativa klipp och filmer som rör just föräldraskapets första år. Sedan vet man aldrig hur det blir i slutändan, man kan bara göra sitt bästa.