Skolstart med rätt prylar

I dagarna är det skolstart och många barn promenerar till skolan med ny ryggsäck, pennskrin, suddgum och gympaskor. I vissa skolor har man infört tre terminer i stället för klassikern med två terminer, vilket rektorn menar ska ge mer återhämtning och balans under skolåret. 

Behöver du köpa något inför ditt barns skolstart? Oavsett om hen börjar i första, andra eller kanske tredje klass hittar du något användbart på Fyndiq.se.

I Sveriges Radio går det att läsa om hur det är lärarbrist i hela Västernorrland, även om det ser bättre ut nu än tidigare i år. Det som är svårt är att rekrytera behöriga, legitimerade lärare och i stället får obehöriga lärare ta kommandot i många klasser.

Att tänka på kring skolstart

Det är som nämnt flera miljoner barn går tillbaka till skolan nu i dagarna, vad kan du som vuxen i trafiken tänka lite extra på då? Bland annat detta:

  • I närheten av skolor är det skäl att lätta på gasen och vara särskilt uppmärksam.
  • Barn kan vara oberäkneliga, barnet kan ena sekunden stanna vid vägkanten, och den andra bestämma sig för att gå över vägen i varje fall. Var extra uppmärksam då du ser barn i trafiken!
  • Stanna vid övergångsställen – givetvis. Inte minst då det är en fotgängare som ska över. Många fotgängare promenerar med blicken fastklistrad i telefonskärmen eller lyssnar på musik och är därmed inte uppmärksamma – något som bilister måste ta i beaktande.

Källa: Svenska Yle

Tänk även på att det kan vara fullsmockat på bussar som går mot skolområden, och att ta en annan färdväg om du kan – inte minst om du vill slippa trängsel.

Tre terminer i stället för två?

På en skola i Göteborg, närmare bestämt Amerikanska gymnasiet, har de bestämt sig för att förändra strukturen på läsåret. Sommarlovet blir förkortat och i stället för en vecka vardera får höst-, jul- och sportlovet två veckor. Rektorn för skolan menar att tvåterminssystemet är förlegat och inte särskilt bra alls, i stället borde skolåret bli mer balanserat med vila och återhämtning, som ska ske via de tre terminerna. Även för lärare är tanken att de ska få mer vila och återhämtning och inte bli så utmattade. Mer om detta går det att läsa om här.