Så kan du tänka kring ekonomin i jul

Julen är en dyr högtid med många utgifter som många inte har utrymme för. Genom att göra en julbudget och tänka utanför ramarna kan kostnaderna minska. Skapa nya traditioner som är mer ekonomiska.

Julen innebär för många extra utgifter, speciellt för barnfamiljer. Utgifter som många inte har utrymme för. Detta innebär ofta en stress utöver att hinna med alla bestyr innan jul. Nöden har ingen lag oc om det verkligen kniper finns det nödlösningar som att låna pengar för att få det att gå ihop. Låna till det som är nödvändigt för dig. December är en av det dyraste månaderna under hela året. Det är förståeligt att det ibland inte går ihop.

Skapa nya traditioner

Var inte rädd för att skapa nya traditioner eller göra saker annorlunda. Många saker kring julen hänger med av ren vana. Välj bort vissa saker och fokusera på vad familjen tycker är viktigast. Våga bryta traditionerna för att göra rum för nya för det finns inget som är rätt eller fel. Det finns mycket kring jul som inte alls är nödvändigt. För att minska matkostnaderna kan du minska på julbordet. Välj ut några favoriträtter på julbordet som både vuxna och barn gillar.

Budgettips

Sätt en budget och håll dig till den. Det är lätt att ryckas med och spendera mer än vad det var tänkt från början. För att få in en extra slant till julkassan kanske det finns något i gömmorna i hemmet som går att sälja. Fokusera på barnens julklappar. Vuxna kan avstå julklappar om det är knapert. Det viktigaste är att umgås och få ha en trevlig julhelg. Att handla second hand är ett bra tips när det kommer till att handla julklapparna, det är även bättre för miljön . Det finns mycket fint som många gånger knappt är använt. Det behöver inte vara julklappar för flera tusentals kronor. Små barn kräver inte mycket, de vill mest öppna paket.

Planera kommande jul

Det kan vara värt att börja spara en liten summa redan i början av året till kommande jul. Det är lättare att spara lite varje månad och när julen närmar sig kommer det kännas bra med extra pengar.