Barncyklar

Idag finns det fungerande cyklar i mycket små storlekar, så pass små att de passar en treåring. Men bara för att storleken passar betyder inte det att det är lämpligt med en sådan cykel för en treåring.

Den bästa första cykeln är en springcykel, alltså en cykel som saknar trampor och kedja. Genom att ta fart med fötterna och rulla fram tränar barnet balansen. När telningen kan balansera bra på springcykeln kan man uppgradera till en vanlig cykel, eller uppgradera springcykeln – det finns cyklar som kan utrustas med kedja och pedaler. Dessa är dock ganska dyra – BMW sätter sitt namn på en modell.

Man bör inte sätta stödhjul på barnets cykel, även om dessa gör att barnet kan träna på att trampa. Stödhjul tränar nämligen inte balansen, som ju är mycket viktig när man cyklar. Istället får man som förälder vara beredd på att springa efter och hålla i cykeln. Numera finns många barncyklar med en stång monterad vid sadelstolpen, med ett handtag i änden. Då behöver man inte böja ryggen så mycket för att stödja barnet.

Tänk på det här

  • Välj en cykel med öppen ram, alltså utan horisontalrör. Det är lättare att stiga på och av en sådan cykel.
  • Det är svårt för barn bromsa med handbroms, eftersom de inte har tillräckligt starka händer. Därför bör cykeln ha fotbroms. Handbroms kan vara bra som komplement, men se då till att det är en bra broms, som barnet kan använda. Hydrauliska skivbromsar  blir allt vanligare på cyklar i större storlekar, men är än så länge ganska ovanliga på barncyklar. De är det bästa alternativet, men det finns också fälgmonterade bromsar som är byggda för barns händer.
  • Snåla inte – köp en cykel av bra kvalitet, och i rätt storlek. Se också till att cykeln har kedjeskydd.
  • Undvik växlar på den första cykeln.
  • När barnet sitter på sadeln ska det kunna nå ned till marken med tårna. Det ska gå att vrida styret 45 grader utan att släppa greppet med någon av händerna.
  • En böjd framgaffel gör att cykeln blir stabilare, eftersom hjulbasen blir längre.

Tidningen Råd & Rön gjorde 2007 ett test av barncyklar. Resultatet finns att läsa här.