Därför firar pappor bebisen med cigarr

När ett nytt litet liv kommer till världen är det en källa till stor glädje för föräldrarna. Självfallet är det ett höjdpunkt värd att fira, och det är vanligt att vänner och familj kommer med lyckönskningar, blommor, kort och presenter.

För pappan är det också vanligt att röka en cigarr så fort glädjebeskedet kommit, gärna i sällskap med kompisarna. Av tradition är det de manliga bekanta som firar med cigarr, men idag brukar också tjejkompisarna närvara vid tillfället. Vilken sorts cigarr det ska vara finns det inga speciella regler om, och det finns många olika sorter att välja bland. Vill du förbereda dig genom att köpa en exklusiv cigarr åt dig själv eller vännerna är det här några exempel:

  • Davidoff Signature 2000 – en mild cigarr, lite nötig som de flesta gillar med tobak från Domenikanska Republiken och Ecuador. Tar ungefär en halvtimme att röka.
  • Eiroa the First 20 Years Toro Prensado – det här är en medium cigarr med rökta toner med tobak från Honduras. Tar runt en timme att röka.
  • Montecristo 1935 Dumas – en något fylligare cigarr med både kryddighet och sötma. Tobaken kommer från Kuba och cigarren tar runt en halvtimme att röka.

En gammal tradition

Att fira med en cigarr har två ursprung som båda kommer från de amerikanska kontinenterna. Här var det vanligt bland de många indianstammarna att röka tobak för att koppla av eller fira olika högtider. När barn föddes gav vänner och släktingar gåvor till den nya pappan, vilka bland annat kunde inkludera tobak.

Med tiden koloniserades kontinenterna av européer, och på de plantagerna blev det vanligt att fira stora tillfällen med cigarrer. Det kunde vara ett krig som vunnits, en årlig högtid, ett bröllop eller en födelse. Där fanns också en tradition för männen att ”dra sig tillbaka” till ett eget rum efter stora middagar där de kunde röka en cigarr och prata om sådant som de tyckte enbart var till för manliga öron.

Förr i tiden brukade pappan inte närvara vid förlossningen utan fick nervöst vänta utanför, gärna i sällskap med sina manliga vänner. När så barnet äntligen fötts kom cigarrerna fram, gärna ackompanjerad med en whiskey.

Så väljer du rätt cigarr

Idag är det inte särskilt många som röker i Sverige men cigarrer vid någon högtid är undantaget som bekräftar regeln. Du behöver ju inte ens ta halsbloss för att njuta av tillfället eftersom aromen är så pass karaktäristisk för att du ska känna cigarrens smak. Om du vet med dig att pappan/kompisarna inte brukar röka cigarr är det smart att välja en mild variant som alla klarar så att du inte slänger pengarna i sjön. Priset kan också variera mycket. Cigarrerna i det här exemplet ligger alla på runt tvåhundra kronor, men det finns också riktigt exklusiva varianter för över femtusen.

Tänk också på att inte röka nära bebisen eller ens vid sjukhuset eftersom mamman kan känna lukten. Många kvinnor upplever att de får ett skarpare luktsinne vid graviditet vid graviditet, och det kan hålla i sig en bra bit efter förlossningen. Håll därför firandet med cigarren i enrum med vännerna så alla blir nöjda och tillfället endast förknippas med glädje.