Välj bästa bilen för dig och dina barn

Att köpa bil kan antingen vara ett rent glädjeämne eller ett huvudbry för den som har fler än en person att tänka på. För en barnfamilj måste det praktiska ofta komma före det estetiska, av ren självklarhet. Dock kan det vara skönt att få en inblick i hur du ska tänka när du väljer en bil när du har småbarn. Läs mer om köpråden här.

 Familjekombin slår ofta högre än den lilla behändiga modellen eller den flotta samlarbilen för en barnfamilj. Och det med rätta, eftersom småbarn innebär stök och mycket packning, bilbarnstolar, viktig säkerhetsutrustning och skolväskor med mera. På https://bilweb.se/sok/audi får du redan en försmak på begagnade bilar som är extra rymliga och barnvänliga.

familjebilVilka egenskaper bör en familjebil ha?

Det första du förmodligen har i åtanke när det är dags för en ny bil, är huruvida du ska slå till för ett nyköp eller välja en begagnad bil. Ofta sätter dock plånboken stopp för en sprillans ny bil, eftersom familjens ekonomiska resurser redan är relativt hårt belastade med allt som barnen och huset behöver. Att köpa en bättre begagnad bil gör att du får kvalitét samtidigt som du kan köpa en rymligare bil.

Detta leder dig direkt in på bilens utrymme. En barnfamilj behöver plats för allehanda saker – både i vardagen och på semestern. Barn växer fort och vill prova på allehanda aktiviteter, som i sin tur kanske kräver mer utrustning och medhavd packning i form av stora matkassar. En annan detalj som dragkrok kan också vara en dealbreaker. Fundera över vilken typ av resor ni brukar göra eller kommer att göra med bilen. Är det långresor med bångstyriga barn i baksätet eller är det mest skjuts till träningen? För långa bilresor behövs definitivt mer utrymme, även i bagaget.

bilköpTa det säkra före det osäkra

En familjebil måste kunna fullfölja de säkerhetskrav som ställs på den, inte minst när du som köpare har barn att ansvara för. Bilmodeller från Volvo, Skoda och Audi är mycket populära. Ställ dig flera typer av frågor angående säkerheten, såsom hur barnsäker bilen är, vilka möjligheter den har för att sätta in extra säkerhetsutrustning och hur säten och bälten är anpassade till små kroppar. Det råder stränga krav på barnsäkerheten i bil. De regler som gäller kan du läsa mer om här.

Även när det kommer till design och klädsel, finns det saker som bara inte fungerar för en barnfamilj. Glöm läderklädsel, svår teknik och farliga gadgets som är nära till hands för små klåfingriga barnhänder. Tänk istället bagagestopp alternativt nät som separerar baksäte och bagageutrymme, samt en eventuell möjlighet till en takbox.

Underskatta inte den känslomässiga biten

Även om ovanstående tips och köpråd tar överhanden, så ska du inte helt förbise den känslomässiga aspekten när du väljer bil. Det praktiska och ekonomiska kommer givetvis i första hand, men om det inte känns helt rätt i maggropen när du står där framför bilen i färd med att skriva kontrakt, så ska du kanske ta en extra funderare. Det är bättre att tänka till en extra gång och vänta en stund, än att köpa grisen i säcken bara för att du har haft lite för bråttom. Ett bilköp är trots allt en balansvåg mellan förnuft och känsla, hur det än är. Diskutera igenom köpet med hela familjen och låt även barnen säga sin åsikt i den mån de kan och vill.