GPS-klockor för barn

Med hjälp av en klocka med GPS-funktion kan du vara i kontakt med ditt barn överallt och hela tiden för att motverka otrygghet. Du vet var barnet befinner sig och om något skulle hända kan barnet snabbt och nästan osynligt kontakta dig för hjälp utan att någon annan ser det. En klocka är heller inte lika lätt att tappa, eller synlig att använda som en mobiltelefon.

Enligt en rapport från Friends känner sig väldigt många barn otrygga i skolan skriver Lärarnas tidning och det är så mycket som 40 % av barnen som känner sig otrygga, fysiskt eller psykiskt. 40 % av alla barn känner sig otrygga i skolan, 25 % av barnen upp till tredje klass är rädda för att vara ensamma på rasterna. Skolinspektionen får in 1600 anmälningar om kränkning varje år och det är bara hur det ser ut i skolan. I takt med att otryggheten ökar bland barn, ungdomar och vuxna ökar också behovet av att kunna hålla kontakt med varandra och veta var familjemedlemmarna befinner sig om de är ute en lördagskväll.

Vilken GPS-klocka är bra?

Att välja rätt klocka är en djungel. Det beror lite på hur gammalt barnet är och vilka behov ni som familj har. För att få en bra överblick över marknaden rekommenderas ett besök hos www.gpsförbarn.se där du lätt och smidigt kan både titta och läsa om olika modeller. När det gäller smarta klockor med GPS-funktion för just barn finns det några saker du bör tänka på.

  • Vattentät
  • Ringfunktion
  • Lång batteritid
  • Inga onödiga funktioner

För ett barn är det alltid roligt med nya tekniska prylar, men det kan även bli för mycket av det goda om klockan kommer med för många appar som distraherar barnet från verkligheten. Se till att det inte finns mer än vad som faktiskt behövs. En del appar ligger alltid med, det kan du inte göra någonting åt, men välj en så enkel klocka som möjligt för att det ska vara användarvänligt och enkelt för barnet.
Bästa klockan mellan Samsung och Apple berättar Metro om och slår ett slag för smarta träningsklockor. Detta är något som skulle kunna passa den aktiva tonåringen dessutom. En GPS-klocka som även kan användas som stegräknare, träningsklocka och liknande kunde bli en perfekt present.

Rätt eller fel med övervakning?

Huruvida det är rätt eller fel att övervaka ditt barn kan diskuteras, men det kan stilla en oro om att råka illa ut eller försvinna. Det är inte bara du som förälder som är orolig, barnet kan också vara oroligt att råka ut för någonting. Det kan även handla om småbarn som är duktiga på att försvinna ur synhåll.

Tidningen Aftonbladet tar upp debatten om det är rätt eller fel att övervaka barn via GPS.
Ett argument för att det inte alltid är en bra idé med övervakning är barnets privatliv. Allt ska inte delas med föräldrarna, den personliga integriteten betyder mycket. Det kan också skapa en falsk säkerhet.

Till fördelarna hör att ett ängsligt barn blir mindre ängsligt om det vet att hjälpen finns ett knapptryck bort. Det är också en hjälp för att kunna undsätta tonåringen när barnet blir gammalt nog att vara ute och träffa vännerna på kvällar och helger.