Att bli förälder tidigt

Det här med att bli förälder är ett stort företag att ro i hamn, i alla fall när man tänker på allt som ska inhandlas, allt man ska lära sig och hur man ska vänja sig med att plötsligt inte vara det viktigaste i ens eget liv längre. När man får barn förändras livet – på massor av olika sätt. Varför kan det vara negativt att få barn tidigt?

 

babymind.se.jpgEnligt en nyligen gjord studie kan det vara negativt på vissa sätt att bli förälder tidigt, rapporteras det om i denna artikel i Expressen. Vilken ålder vi skaffar barn vid handlar mycket om demografi och social bakgrund. Trots att det finns fri utbildning i Sverige så utjämnas nämligen inte olikheter mellan människor med olika sociala bakgrunder. Kort sagt handlar det om att barn till högutbildade föräldrar själva gärna läser vidare och skaffar barn lite senare i livet, än de som har föräldrar utan utbildning eller lägre grad på sin utbildning. Ett tidigt föräldraskap kan innebära att man inte får samma karriärsutveckling eller samma lön som de som skaffar barn senare i sitt liv. Mer om att bli förälder tidigt kan en läsa om här.

En annan intressant fakta i artikeln är att det finns flera faktorer som påverkar vid vilken ålder vi skaffar barn. Den som har förlorat en förälder under 25 års ålder är mer benägen att tidigare skaffa barn, men om man är över 30 år och förlorar en förälder är det mindre sannolikt att man så snart som möjligt skaffar barn.

När man sedan har barn, om man skaffat sig sådana, finns det en hel del saker att tänka på. Särskilt om det är första barnet. Bebiskläder, leksaker, babygym, vagga eller spjälsäng, att hemmet är bebissäkrat samt att man vet en hel del saker om hur bebisar och barn fungerar. Kanske har man hittat drömvaggan utomlands och har svårt att få hem denna, men var inte orolig, med ett nytänkande transportföretag kan man lätt frakta hem denna – både billigt och enklare än man kanske tror.

Att bli förälder

badanka gulVårdguiden 1177 kan man läsa vidare om hur det är att bli förälder. Där skrivs det om hur det är en stor och omvälvande förändring i livet och att man får följa utvecklingen hos en ny människa – en människa en själv kommer vara den viktigaste personen i livet för väldigt länge. Annat som skrivs om att bli förälder på denna sida är bland annat:

  • Man kan som förälder bli överrumplad av alla starka känslor när man fått barn.
  • Vanligtvis har man sett fram emot att få barn och känner stor glädje, men livet kan också kännas kaotiskt i början.
  • Ingen kan i förväg veta hur livet med barn kommer att bli. De föreställningar man kanske har innan man får barn, kan ligga mer eller mindre långt från verkligheten.
  • Även om man redan har barn kan det nya barnets liv rucka på roller och rutiner. Den nya familjemedlemmen har en egen vilja redan från början och behöver tid och uppmärksamhet.
  • Om man lever i en relation kan det vara bra att prata om vilka förväntningar man har på varandra som föräldrar, hur man ser på föräldraskapet och vad som känns viktigt för att familjen ska fungera på ett bra sätt.