Bostadsmarknaden – inte för alla?

I takt med den ökande bostadsbristen i både stora och medelstora svenska städer har det blivit allt svårare för vissa grupper att köpa en bostadsrätt eller ett hus eftersom priserna har skjutit i höjden. Som en följd av krav på hög kontantinsats och högt ställda krav för att få ett bolån beviljat hamnar unga och övriga utan höga inkomster utanför bostadsmarknaden.

För att kunna köpa en bostad krävs för det mesta miljonbelopp, vilket innebär att du måste ta ett bolån. Bolån har ofta låg ränta men då 15 % av bostadsköpet måste finansieras med en kontantinsats går det inte att få ett bolån till hela köpesumman. För de som inte har lyckats spara ihop flera hundratusen till en kontantinsats finns det möjlighet att ta ett privatlån utan säkerhet för att ha råd. Om du ska göra det är det viktigt att du jämför lån för att hitta en långivare som erbjuder den lägsta räntan för att din månadskostnad ska bli så låg som möjligt. Hos Finance Pal hittar du en tydlig översikt över olika långivare och vilken ränta och övriga avgifter som de erbjuder.

Ökade bolånekrav stänger unga ute

I samband med att skärpta amorteringskrav och ökade krav på kontantinsats har införts under de senaste åren är det allt fler som inte har möjlighet att låna till den bostad de skulle vilja. I många större städer är det endast de med hög inkomst och de som redan är inne på bostadsmarknaden som har råd att flytta. De som köpte hus eller lägenhet i början av 2000-talet har fått se sin bostad öka i värde med i vissa fall miljontals kronor och de har därför med sig en rejäl kontantinsats när de flyttar. Det är särskilt många unga som stängs ute från bostadsmarknaden eftersom de inte har en tillräckligt hög kontantinsats och inkomst. Idag måste istället föräldrar gå in som medlåntagare och hjälpa till med kontantinsatsen för att deras barn ska kunna flytta hemifrån. De unga som inte kan få hjälp av sina föräldrar får istället hanka sig fram på korta och dyra andrahandskontrakt.

Tips för den som ska köpa bostad

  • Skaffa ett lånelöfte innan du lägger ett bud
  • Börja spara tidigt till en kontantinsats
  • Sänk kraven på storlek och läge för att få råd
  • Som sista utväg – be en släkting vara medlåntagare

 

Bostadsmarknaden – bubbla eller ej?

Trots att både myndigheter och banker de senaste åren skärpt kraven på bolån föreligger fortfarande en risk för en bostadsbubbla i Sverige enligt en undersökning som Bloomberg Economics tagit fram. Sverige anses ligga på tredje plats i världen där risken för en bostadsbubbla är som störst. Kritiker menar dock att risken inte alls är så hög eftersom de svenska hushållen även har ett sparande som gör att de kan hantera sjunkande bopriser utan att hamna i en ekonomisk kris. Bostadspriserna har under 2000-talet stigit rejält men började sjunka under 2017 som en följd av skärpta krav på bolånekunder. Bostadspriserna ser under 2019 ut att ha stabiliserats men det råder fortfarande osäkerhet kring hur det ovanligt stora utbudet av bostäder, i kombination med nyproduktion som är på väg ut på marknaden, kommer att påverka priserna i framtiden.