Småbarnslivet sammanfattat

Vad ska man göra om man är småbarnsförälder och tvättmaskinen går sönder när man redan har kostnader upp över öronen en månad? Hur spenderar prinsessan Madeleine sin sommar med Chris och barnen? Vad är egentligen okej att lägga upp i sociala medier, som förälder, på sitt barn?

barn lekerAtt vara småbarnsförälder är ingen lek, förutom när man kanske leker med sitt barn. Men annars är det ett tufft jobb med mycket ansvar, på flera olika områden. Inte bara har man ansvar för den psykiska och fysiska miljön barnet befinner sig i, även det ekonomiska ligger där och tynger på föräldrarnas redan tyngda axlar. Det är ju inte alla som lever det glassiga småbarnsliv som prinsessan Madeleine och hennes Chris, som en kan läsa om här i Expressen. De njuter av sommaren på Franska rivieran med vänner och flera småbarn.

Men för alla dödliga är verkligheten en annan. Vissa månader är ofta svårare än andra, som januari, efter julmånadens dekadenta leverne till exempel. Tänk om tvättmaskinen går sönder där i decembers kölvatten? Det kan vara riktigt dyrt att införskaffa en ny och tvätta behöver man ju, särskilt med små barn som inte bara kladdar ner hem och möbler utan även gärna sig själva också – eftersom det är lite det som är grejen med att vara ett litet barn på upptäcksfärd, spring i benen och leklust. Men under en mer kärv månad, som drabbas av en oförutsedd kostnad är det alltid möjligt att ta ett kortare lån för att täcka upp den bristfälliga ekonomin, och betala tillbaka den lånade summan månaden efter eller under en period på kanske 60 dagar. På www.springfinance.se kan läsa mer om privatlån och bestämma helt själv vad man faktiskt vill långa pengar till för något. En som tecknar ner det hektiska småbarnslivet på ett verkligt sätt är Louise, som en kan se mer om på TV4.

Ett som är säkert är att vardagen med barn kan innehålla allt från:

  • Enormt mycket glädje och roliga lekar
  • Mycket tröstande och ständiga frågor
  • Tvätt av kläder och städning efter barnens framfart
  • Matlagning och diskning
  • Godnattstunder som blir väldigt mycket längre än en tänkt

Barn och sociala medier – en omtvistad fråga med flera svar

barn på lekplats glad liten flickaMen till en annan fråga. Är det okej att posta bilder på sina barn på sociala medier? Detta är något som diskuteras livligt på olika forum och många har olika åsikter kring just detta ämne. I Sveriges Radio kan vi läsa om två föräldrar som tycker det är okej, om man som förälder gör det på ett förnuftigt sätt och tänker på barnets känslor. För vi har alla den där Facebook-kompisen som lägger ut bilder på sina barn vareviga dag, och inget lämnas åt fantasin. Var är då gränsen och när vet man att man nått den? Kanske ska man inte lägga upp sådant som kan vara integritetskränkande. Så som när barnet är ledset, inte påklätt eller liknande. Sedan är det givetvis viktigt att inte dela med sig av sådant som barnet sagt i förtroende, något om kärlek eller annat känsligt ämne. Man får helt enkelt lita till sin föräldrainstinkt.