Graviditet och kost

När man är gravid kan det vara svårt att veta vad man får och inte får äta. Åsikterna går nämligen isär och många väljer att inte lyssna på sina barnmorskor när det kommer till kostråd. Klart verkar i alla fall att man bör äta nyttigt och möjligtvis hålla sig borta från konserver.

2166101-pregnant-woman-in-kitchen-eating-french-fries-and-pizza-smiling

En avhandling som det skrivs om här visar att barnmorskor och gravida kvinnor har svårt att mötas när det gäller kostrådgivning. Barnmorskorna har fokus på att förmedla Livsmedelverkets rekommendationer medan de gravida kvinnorna bekymrar sig över hur de ska tolka och tillämpa de råd som de får. Barnmorskorna är dessutom osäkra på om de gravida kvinnorna verkligen följer rekommendationerna. När det gäller kostrådgivning till kvinnor som lider av fetma, ätstörningar, är veganer eller har utländsk härkomst upplever barnmorskorna att det är extra svårt.

Ät nyttigt

Eftersom många gravida kvinnor har svårt att tolka och tillämpa de råd som de får, går de ofta ut på nätet och läser på om vad de bör och inte bör äta. Det finns nämligen mycket skrivet om ämnet. Till exempel står det på många ställen att det är bra att äta frukt, grönt och fullkorn. Det står även att mycket fisk kan göra så att barnet mår bättre. Om man känner att man inte får i sig tillräckligt av detta kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Läs mer om Vitaepro eller andra typer av kosttillskott på nätet. Den kvinna som äter nyttigt och varierat under hela graviditeten löper en mindre risk att föda för tidigt, skriver Göteborgs-Posten.

Undvik konservmat

Något som gravida dock bör undvika kan man läsa om i Expressen och det är konserver. Äter man konserver höjs nämligen kroppens halter av ämnet bisfenol A och foster är extremt känsliga för det här ämnet. För ett par år sedan förbjöd EU nappflaskor med bisfenol A och regeringen beslöt sig även om ett förbud mot barnmatsburkslock i materialet. Livsmedelsverket har dock ännu inte avrått gravida kvinnor från att äta konservmat. De rekommenderar bland annat att man ska äta tonfisk på burk flera gånger i veckan.