Besvär under graviditeten

Att vara med barn brukar ofta porträtteras som något vackert och vara en nästintill helig upplevelse för kvinnan att gå igenom – vad man dock sällan talar om är graviditetens baksida och vilka komplikationer och besvär som kan uppstå.

gravidVårdguidens hemsida står att en rad olika besvär som den havande kvinnan kan drabbas av under sin graviditet såsom svullna ben och fötter, foglossning, halsbränna och trötthet med allt som hör till. Något som kan vara bra att veta är att man ska undvika värktabletter som innehåller paracetamol då dessa kan påverka fostret negativt, den menar man i en dansk studie som Metro rapporterar om. Men man ska också vara medveten om att värktabletter utan paracetamol går bra såsom Ibumetin vars aktiva substans är ibuprofen. Dock ska man inte ta denna värktablett under graviditetens tre sista månader, vilket man kan läsa mer om hos FASS där man även kan se hur tabletten ska användas, vad den hjälper mot och hur många dagar värktabletten högst får ätas. Likaså är det alltid viktigt att läsa på bipacksedeln som följer med när man köper värktabletter eftersom informationen även finns här. Sedan är det inte heller alla graviditetsbesvär som kan behandlas med hjälp av värktabletter vilket är något som man ska vara medveten om, då är det bara vila som hjälper.

Vilka typer av besvär kan man uppleva när man är gravid?

Gravid yogaVanligaste symptomet för en havande kvinna är illamående, och detta förekommer främst i graviditetens början. För vissa kvinnor kan illamåendet dock komma från och till under hela graviditetens gång och då gör man bäst i att uppsöka den mödravårdscentral man är inskriven på för att få hjälp av sin läkare eller barnmorska. Men vanligast är att den havande kvinnan får andra besvär såsom halsbränna, förstoppning och muskelkrämpor. Andra besvär är även:

  • Åderbråck och hemorrojder vilka vanligtvis försvinner en tid efter förlossningen.
  • Urinvägsinfektion är vanligt då man är mer mottaglig för infektionen som gravid.
  • Trötthet och orkeslöshet vilket ofta signalerar att man behöver stressa mindre och ta det lite lugnare i sin vardag.
  • Lågt blodtryck är något som är vanligt främst i början och i slutet av graviditeten.
  • Svullnade ben och fötter framåt graviditetens slutfas vilket gör att man kan behöva använda stödstrumpor och ligga högt med benen en stund varje dag.
  • Ryggsmärtor då det är påfrestande att bära på ett barn men detta kan avhjälpas med sjukgymnastik.
  • Foglossning som kommer av att brosket som håller ihop bäckenbenen försvagas för att kunna ge plats när barnet ska förlösas och man behandlar detta genom att ta det lugnare, inte bära tungt och ibland bli satt i sängvila under större delen av graviditeten om foglossningen är stor.
  • Sömnproblem är vanligt speciellt framåt slutet av graviditeten då det är svårt att sova på annat sätt än på sidan i och med att magen är så stor.

Ett tips för alla som är gravida och upplever någon form av ovanstående problem och besvär bör vända sig till sin läkare. Och vill man få mer information och tips om vad man har att vänta sig som gravid, nybliven mamma eller vad som kommer ske vid förlossningen kan läsa mer om allt rörande graviditeten och livet som föräldrar i till exempel tidskriften Vi föräldrar eller i diverse forum på nätet där andra gravida kvinnor finns att diskutera och hämta stöd hos.