Unna dig massage när du är gravid

Att unna sig en massage när du är gravid är både bra för dig och för barnet – när mamman slappnar av sänks stresshormonet och måbrahormonerna ökar vilket också förs över till barnet i form av en känsla av lugn. Så om du är gravid och funderar på att unna dig en massage: gör som den gamla Nike-reklamen och Just Do It.

Gravid yogaFunderar du på att boka in dig på en massage men undrar om detta verkligen är okej eftersom att du är gravid? Testa att snabbt googla frasen ”gravidmassage Stockholm” och se hur många alternativ som kommer upp – det råder nämligen ingen tvekan om att just massage för gravida är något annat än välgörande. Och skulle du fortfarande tveka kan du alltid kontakta Vårdguiden och fråga dem om rådgivning för just din graviditet, men du kommer nog inte höra annat än positivt där heller. För precis som tidningen Helsingborgs Dagblad skriver så påverkas gravida kvinnor positivt av gravidmassage eftersom hon av massagen både sänker sina stresshormoner samtidigt som hon i samma veva ger en känsla av lugn inne hos sitt ofödda foster. Och det är heller inte bara massage som är bra när du väntar barn, tidningen skriver också om hur exempelvis Yoga och just andningsövningarna inom yogan kan lägga grunden för en bra profylax – och det kan vara bra att lägga på minnet!

Seglivad myt

GravidmassageAtt massage för gravida skulle ha negativ inverkan på fostret är bara en seglivad myt som hänger kvar, och gör bara gravida kvinnor oroade alldeles i onödan. Exempelvis skriver Vellinges lokaltidning om hur anledningen till att massageterapeuter kanske väljer att inte massera gravida, trots att det inte är skadligt för barnet, istället handlar om att om nu olyckan skulle vara framme så är det lätt att mamman i sin sorg skulle lägga skulden på terapeuten – vilket gör att man därför undviker att ge gravida kvinnor massage av den anledningen. Men tidningen skriver även om hur många terapeuter dock också väljer att utbilda sig för just denna typ av massage, just eftersom massage har en så välgörande effekt i form av spänningar som släpper och muskler som får vila med mera. Och enda anledningen till att man just måste specialutbilda sig för denna typ av massageformer är att gravidmassage är något lättare än vanlig då man som massör inte trycker på triggerpunkter eller ska massera för djupt med fingrar och tummar på en gravid kvinna. Och anledningen till det är för att blodproppsrisken är högre under graviditeten och om den gravida kvinnan skulle ha en blodpropp i omlopp kan en djupgående massage orsaka att blodproppen flyttas till ett allvarligare ställe i kroppen – vilket inte är önskvärt. Men går man som gravid till en utbildad massör så behöver man alltså inte oroa sig för detta, det man ska se till att göra är dock att vara noga med att berätta att man är gravids så man får rätt typ av massage!