Det perfekta barnrummet

barn leksakståg pappa

Ett barnrum är så mycket mer än bara ett rum. Det är ett rum där kreativiteten flödar. Barnens tankar är nämligen bra mycket mer galna än vad vuxna människors. De har inte blivit hämmade av samhällets tankar och åsikter, och kan därav tänka mer fritt – vilket också innebär mer lek. Av den anledningen är det också väldigt viktigt att man som vuxen ser till att barnrummet blir lekfullt och roligt. Det handlar om att rummet ska vara fritt från prestige, det är väldigt viktigt för barnets utveckling, lekande och skapande. Men vad är det en ska tänka på? Vi har idéerna.

  • Vad som kan tänkas vara självklart, men inte alltid är det, är att man som förälder ska låta barnen vara med och bestämma rummets inredning. Barnen har mycket tankar om vad som kan göras, och visst att allting kanske inte går att ordnas, men det kan komma ur bra idéer från barnen som sedan går att verkställa.
  • Utgå från ditt barns intressen, men fastna inte i en sak. Kanske älskar ditt barn att spela fotboll, och då ska det så klart finnas lite fotbollsrelaterad inredning i rummet – men om det Bara är fotboll kan det snart bli tråkigt och oinspirerande för barnet.
  • Om du inte har möjlighet att förändra mycket kan textil göra väldigt mycket. Att exempelvis sätta upp nya gardiner med ett finurligt motiv eller ordna en rolig matta kan göra väldigt mycket i rummet.
  • Tänk på belysningen, den kan göra stor skillnad även i barnrummet. Det finns flera lampor att leka med, och om du tar dig ut på nätet blir utbudet mycket större. Snygga lampor som kan passa hemma hos barnet är exempelvis dessa: http://confidentliving.se/produkter/varumarken/nordlux
  • Barn har mycket leksaker, glöm därför inte bort vikten av förvaring. Försök att satsa på möbler som har förvaring i dem, som exempelvis bord och hyllor.
  • Sängen ska vara mysig! Tänk gärna koja eller sänghimmel. Det ska vara något speciellt i att gå och lägga sig, någonting barnen längtar efter.

Vad gäller färgen i rummet är det väl egentligen en smak sak, det är också beroende på vad det är för ålder på barnet. Vanligast är dock pastellfärger eller vitt. Vitt kan faktiskt vara att föredra i barnrummet eftersom det låter  barnets kreativitet tala mer än om du ”bestämmer”. Färger kan ju faktiskt betyda olika saker, och skapa en viss stämning. Det kan också påverka barnet och därav kan det vara bra att vara medveten om detta. Du som vill läsa mer om detta, där man tar upp färger och dylik bör läsa artikeln: ”Fokus på barnrummet”.

barn klossar
Glöm aldrig att ett barn utvecklas när han eller hon leker. Deras hjärna jobbar och nya tankar kommer upp i samband med leken. Att i rummet kunna få frihet till detta är väldigt viktigt, och det är ditt ansvar som pappa eller mamma att ordna det.