Barnen och surfplattorna

Allt fler små barn sitter framför en surfplatta om dagarna. Hela 84 procent av barnen mellan 5 och 8 år har tillgång till en surfplatta i hemmet. Om detta är en bra eller dålig utveckling råder det skilda åsikter om.

4215709-happy-boy-touching-a-tablet

Barn har lekt i alla århundraden och man vet att leken är bra för barnens utveckling. Hjärnan jobbar aktivt och barnen får upp tankar och idéer när de leker. Barnen har dock slutat leka lika mycket som de tidigare gjort, det är nämligen så att tekniken kommit in i deras liv och framförallt surfplattorna har slagit genom hos små barn.

Många har tillgång till surfplatta

En ny undersökning som gjorts på drygt 1 600 barn och lika många föräldrar, visar att de flesta barn har surfplattan i högsta hugg. Tillgången till datorer minskar däremot bland unga för första gången och anledningen är just att fler har surfplattor och tillgången på dessa ökar kraftigt. I åldersgruppen 5-8 år har exempelvis hela 84 procent tillgång till en surfplatta i hemmet. Detta kan jämföras med de 45 procent som hade tillgång till en 2013. Varför man tror att barnen föredrar surfplattorna är för att riktigt små barn inte kan använda tangentbord och handkontroll. Surfplattor är däremot mycket mer lättanvända.

Skilda åsikter

Huruvida det är bra eller inte att så många småbarn har en surfplatta är omdiskuterat. Vissa tycker att för mycket tid framför skärmen är väldigt dåligt för barnen eftersom de behöver mycket direktkontakt från föräldrarna under de första levnadsåren. Studier har även visat att de barn som sitter mycket framför skärmen blir försenade i språkutvecklingen. Läkare rekommenderar till exempel att barn som är under två år överhuvudtaget inte ska sitta vid en skärm. Vissa tycker helt tvärtom att det kan vara positivt för ungarna att ha en surfplatta och att det är en del av en naturlig utveckling. Läs mer.