Varierad kost till barnen

Ett barn i trotsåldern är ingen enkel match – speciellt när det kommer till mat och rätt kost. Kanske känner du igen dig när du hör orden ”matvägran”, ”sätta sig på tvären” och ”tjat om godis”. Ett barn vet inte vikten av en nyttig och bra kost och inte sällan förknippar de det med en otäck smak. Dock finns det knep att ta till som förälder för att få barnet att både äta nyttigt och samtidigt njuta av varje tugga.

Att få barnet att associera maten med glädje är oerhört viktigt, så låt dem vara med i matlagningen, beställ hem en färdig matkasse från https://www.matkasse.nu/linas-matkasse/ och bestäm tillsammans vad ni ska äta. Låt även måltiderna bli en ”familjehögtid” där ni alla samlas och pratar med varandra. Det är också viktigt att låta barnet äta när det är hungrigt istället för att tvinga i det mat. Sist men inte minst – du är dina barns idealfigur, så det du äter och gör kommer de förmodligen att apa efter så småningom…

Därför efterfrågar ditt barn sött och milda smaker

För det första är det viktigt att förstå anledningen till varför barn skyr viss föda. Det är nämligen reptilhjärnan från stenåldern som spökar och talar om för oss redan i tidig ålder (innan förnuftet har fått fäste) att beska smaker kan betyda fara och söta smaker betyder ”det är lugnt, du kan äta det”. Detta är helt enkelt en försvarsmekanism som ger ut varningssignaler för mat vi inte känner oss bekant eller tillfreds med. Därför är det också viktigt att på ett tidigt stadie lära barnet på ett pedagogiskt vis att komma i kontakt med nyttiga livsmedel och vänja sig vid dem. Här finns det knep att ta till för att låta skruva upp smakfaktorn en aning i positiv bemärkelse. Ett sätt är till exempel att beställa Linas Barnkasse eller liknande familjekassar med milda och välbekanta smaker, men med nyttiga råvaror.

Välj sötare grönsaker till att börja med

Barn tycker i regel om sötare smaker, så varför tvinga i dem grönsaker som surkål och grön paprika om de rynkar på munnen åt dem? Sätt istället fram söta palsternacksbitar, roligt skurna morötter, ärter, majs och bönor samt laga till små skojiga blomkålsbitar och doppa dem i någon god sås. Det är viktigt hur du presenterar maten för ett barn, så glöm dina föräldrars förmaningar att ”man leker inte med maten”. Jo, gör det! Skär till små hjärtan, stjärnor eller stavar som gör den trista men nyttiga maten roligare att äta och svälja.

Gör egna snacks tillsammans med barnen

Ditt barn kommer att tjata om sött och godis och det är din plikt som förälder att ge dem saker som inte är alltför onyttiga, även om det givetvis kan slinka ned en och annan godisbit då och då. Här följer ett enkelt recept på nyttigt snacks som också gör gott i barnets mage och gom på samma gång. Tips är att gärna låta barnen vara med och skapa sina egna snacks. Det gör de än godare att äta sedan, såhär enkelt gör ni chokladdoppade fruktbitar:

  • Skär upp vindruvor, bananbitar, äppelskivor och torra aprikoser
  • Doppa dessa i en någorlunda ljus choklad och strö gärna över lite malda nötter, mandlar samt fröer
  • Ställ in i kylen för att få bitarna att stelna
  • Servera som snacks!