Spartips för dig med många barn

Har du fler än två barn i hemmet så vet du hur mycket pengar det kostar dig varje månad, men visst går det att få ekonomin att gå runt även i stor familj – här är några tips från en fembarnsmamma.

Du behöver inte ta lån för att få ekonomin att gå ihop i en stor familj, det hela handlar om att prioritera. Speciellt om du vill kunna spara pengar till alla barn också. Det är något som fembarnsmamman Sussie vet hur man gör. Hon sparar 200 kronor i månaden per barn och barnen som är tillräckligt gamla för att få studiemedel får behålla dem pengarna själva – och om de frågar om mer pengar så blir det nej. Till Svenska Dagbladet säger hon följande i ämnet:

 ”– Jag tycker att det är bra att de inte får för mycket, då är det lätt att de tappar sugen. Det är bättre att de känner att pengarna inte riktigt räcker, då ökar motivationen att söka ett extrajobb eller att hjälpa en granne med deras barn, gå ut med hunden eller liknande.” läs mer här.

Tips att tänka om sparande

Med många barn i familjen är det viktigt att hålla koll på intäkter och utgifter, speciellt om man också vill spara pengar som barnen ska få när de blir myndiga. Smart kan därför vara att sätta upp en budget för månaden och räkna med även sparande i den. Har man fem barn är det till exempel viktigt att alla barnen får lika mycket och att pengarna sparas i en fond där de får växa. Något annat som är viktigt är att man redan innan barnen börjar få vecko- eller månadspeng börjar prata om ekonomi och sparande – på så vis lär sig barnen pengars värde redan vid tidig ålder. Så hur ska man spara då? Börja med att sätta upp en budget, håll dig till den och undvik onödiga köp – alla överskott sätter du sedan in på ett sparkonto som växer med tiden så har du finanser för oförutsägbara tillfällen.