Bra att ha koll på som förälder

Inför ett barns ankomst är det mycket som ska köpas och fixas. Vad behöver du och vad kan du skippa?

Förstagångsföräldrar har en del att tänka på – allt från den lilla krabaten som ska tas om hand 24 timmar om dygnet när den kommer ut, till den utrustning som måste införskaffas. Det kan vara skönt att handla allt som behövs innan födseln, så som barnvagn, kläder för den första månaden och blöjor. Om du behöver ett tillskott i kassan för en månad kan du ta ett mindre lån via https://smspengar.nu/, att sedan betala av helt i din egen takt. Tryggt och säkert.

Att bli förälder

Att bli förälder är en omvälvande händelse. Det är inte bara ansvaret för en helt ny människa som tillfaller dig, du får heller inte så mycket tid över till det du tidigare tagit för givet. Som att träffa vänner en vardagskväll, dricka vin på en krog en lördag eller bara en så enkel sak som att kolla på alla serier du följer. Det kräver ganska mycket av en att vara förälder, med det är roligt, givande och meningsfullt också.

I en artikel i Vårdguiden 1177 går det att få följande viktiga tips:

  • Även om det kan kännas ovant i början, brukar det gå ganska snabbt att lära sig att ta hand om sitt barn.
  • Som förälder behöver du mycket tid att vara med barnet, men också tid till återhämtning och vila.
  • Besök från släkt och vänner kan vänta tills du själv känner att det känns bra.
  • Ta hjälp från dem, till exempel genom att be dem komma med färdiglagad mat, handla åt dig eller annat som hjälper.

De tar ett par månader att anpassa sig till det nya livet som förälder, och ofta är det första gången man har ett riktigt ansvar över något så viktigt som ett barn. Relationen till barnet byggs upp över tid, där närhet och samspel är två viktiga faktorer. Det kan ta tid att etablera en relation till barnet.

Nybörjarmissar som förstagångsförälder

Det finns ett antal missar som alla förstagångsföräldrar gör – och som du lär dig undvika med tiden. Det kan vara att lämna sin bebis obevakad på sängen i en minut, att peta på en sovande bebis för att se om den lever – för att sedan ha väckt den och gått den att gråta. Mer om detta missar går det att läsa om här.