Bättre för barnet om föräldern vejpar?

Det är svårt att sluta röka, eller att över huvud taget dra ned på rökningen. Som förälder känns det dock extra viktigt, inte minst eftersom man inte vill utsätta sina barn för skadlig rök. Då kan faktiskt elektroniska cigaretter vara ett hjälpmedel.

Barn ska inte utsättas för cigarettrök. Men barn behöver samtidigt sina föräldrar. Alla som har haft en ettåring hemma vet att det kan vara svårt att lämna rummet, om man så bara ska gå ut på balkongen för att röka. Lösningen kan då vara ett e cigg startpaket. Elektroniska cigaretter gör det möjligt att

  1. Vara kvar i rummet
  2. Röka, men utan att utsätta barnet för tobaksrök
  3. Lägga ifrån sig cigaretten, om barnet behöver hjälp med något, utan att riskera att något i bostaden ska ta eld

Passiv rökningAtt vejpa, alltså röka elektroniska cigaretter, är därför ett bättre alternativ för den förälder som har svårt att sluta röka. Det går att röka inomhus utan att röken stör någon annan, och den som röker kommer inte att lukta illa efteråt. Detsamma gäller andra som befinner sig i samma rum som den som röker.

Risker med passiv rökning

Som alla idag vet är det inte bara farligt att röka, det är också farligt att utsättas för tobaksrök. Passiv rökning kan orsaka flera sjukdomar, bl.a. ökar det risken för reumatoid artrit som vuxen om man som barn utsätts för rök från cigaretter. I Finland är det numera förbjudet att röka i en bil där det finns barn under 15 år.

Röken från en e cigarett, däremot, är egentligen inte rök utan vattenånga, som inte innehåller några gifter alls. Det innebär att elektroniska cigaretter inte ger samma negativa hälsoeffekter för den som befinner sig i samma rum som rökaren.

Den som röker en elektronisk cigarett, däremot, utsätter sig för vissa hälsorisker. Men som läkaren och forskaren Lukasz Antoniewicz säger till Mitt i är e cigaretter betydligt mindre farliga än vanliga cigaretter.